Beriton Oktav 2

Kvinnlig högtalare från Västerås

Berit Persson heter den högtalarkonstruktör i Västerås som är "mamma" till denna originella skapelse. Tittar man närmare på den så är den ganska vettigt uppbyggd med baslåda i botten och mellanregister och diskant i lagom öronhöjd när man sitter och lyssnar. Högtalaren rullar på hjul vilket är praktiskt vid städning och om man snabbt vill ändra placeringen för att få bästa ljud just där man sitter och lyssnar.

Oktav 2 ser onekligen originell ut. En tanke som slår mig är att man kan ställa blommor på den och ha den nedre ytan som soffbord. Troligtvis är det ganska mycket arbete med att få snickerierna så fina som på vårt provexemplar, som var verkligt välgjord.

Mätkurvorna ser inte särskilt imponerande ut. Frekvenskurvan är hyfsad för en normal HiFi-högtalare. Distorsionen är låg i basen, ligger över genomsnittet och är låg i diskanten. Impedansen håller sig väl inom DIN-normen och understiger 8 ohm bara i området kring 100 Hz där den sjunker till ca 7 ohm. Vi hade inga problem med anpassningen till olika förstärkare.

Lyssningsintryck:

Basen låter ren men är svag i sitt lägsta område. Mellanregistret låter riktigt bra vid normala lyssningsnivåer men blir lätt ansträngd då man vrider på volymen. Spelar man riktigt kraftigt så låter det ganska grumligt just i mellanregistret. Diskanten är ren även vid ganska hög volym. Ljudet passar bäst för akustisk musik och röster, som får en riktigt naturlig klang. Bra spridning av ljudet ger ett fint stereointryck.

 

Data

Märkeffekt: 50 W        Impedans: 8 ohm                          Verkningsgrad: 0,25 % Princip: Sluten låda Bestyckning:                          Bas 1 st 20 cm,    Mellanregister 1 st 3,7 cm kalott,                                 Diskant 1 st 2,5 cm kalott         Mått: 43x90x55 cm