latest news

 

links

other useful links

CD-Player repair

Speaker test and repair

Playlists

 

 

 

 

harman kardon rabco st-7 

Rabco var den första firma som på allvar marknadsförde tangentialtonarmar. I början drevs armen i sidled av en liten motor som startades av ett relä som i sin tur påverkades av armens vridning. Nu har de alltså övergått till helt mekaniska system.

Tonarmen på denna skivspelare är ovanligt kort vilket är en fördel. Det är naturligtvis denna typ av konstruktion som medger den korta längden eftersom man slipper tänka på vinkelfel som kan uppkomma genom vridning.

Trots att ST-7 med sin tangentialarm är en ganska komplicerad skapelse så ser den enkel och sober ut i designen, ja verkligt stilren. Det är en av de snyggaste skivspelare vi provat. Tittar man under chassiet upptäcker man god kvalitet av amerikanskt snitt. Den verkar vara lätt att göra service på.

ST-77 har två hastigheter: 33 och 45 rpm. Hastigheten manövreras elektroniskt med touchkontroller som lyser i olika färger och gör det lättare att se vilken hastighet som är inställd. Finjustering av hastigheten finns liksom belyst och nedsänkt stroboskop.

När man skall spela en skiva skjuter man in den lilla vagn som tonarmen är monterad på. När nålen ligger över önskat ställe på skivan drar man i den lilla spaken så att pickupen långsamt och dämpat lägger sig på skivan. När pickupen når slutspåren rör den sig relativt snabbt mot mitten och detta känns av med en fotoelektrisk anordning som lyfter pickupen och stoppar motorn.

ST-7 är mycket lätt att manövrera och det var ovanligt lätt att hitta rätt spår på skivan. Den var inte särskilt känslig för vibrationer utifrån, utan medgav mycket hög ljudstyrka och våldsamt dansande innan pickupen började hoppa.

ST-7 levererades utan pickup och monteringen av denna var enkel med den jigg som medföljdede.

 

Mätresultat

Svaj 0,07%

Mätt med Din testskiva och Wölke svajmäta-reME 105E.B-vägt.

Rumble Bättre än -62 dB

Mätt med DIN testskiva. B-vägt.

Tonarmsfriktion

Vertikalt 15 mg

Horisontellt 20 mg

ltryckets noggrannhet

1,0 g inställt nåltryck = 1,0 g

2,0 g inställt nåltryck = 2,1 g

Resonanser Ovanligt små

Testskiva CBS STR-120