latest news

01.09.2006

This is where you can put your latest news.

read more ...

01.09.2006

This is where you can put your latest news.

read more ...

 

links

other useful links

CD-Player repair

Speaker test and repair

Playlists

 

 

 

pioneer pl 200 x

När man först känner på den här nya Pioneermodellen så ger den ett rankt och skrangligt intryck. Verkar lite plastig och billig.

Svajet mättes upp till 0,07 % med vår mätskiva som har omkring 0,05 % eget svaj. 0,05 % är det lägsta värde vi någonsin mätt upp och en ökning till 0,07 % med den här skivspelaren är ett bra resultat. Vid lyssning hördes inga tendenser till svaj. Vibrationer (rumble) fanns i ungefär samma omfattning som hos DUX 5685 och uppskattas som normala för en skivspelare i denna prisklass. Känsligheten för stötar och vibrationer utifrån var betydligt bättre än normalt. Man kan både spela högt och dansa utan alltför stora problem. Man kan visserligen inte bänka och slå hur som helst och tro att pickupen skall hålla sig kvar i spåret men PL-200X håller sig ovanligt lugn även i måttliga stormar.

Tonarmen är prydlig men ganska tung i förhållande till pickupen och dess ganska mjuka nål. Tonarmsresonansen uppmättes till 6 Hz vilket är ett väl lågt värde. Det dubbla hade varit bättre. Buckliga skivor går trots det hyfsat att spela, men dom får inte vara alltför buckliga.

Pickupen är av Pioneers egen tillverkning. Vi har tidigare inte sett mycket av deras pickuper i Sverige även om man länge haft tillverkning igång. Den modell som sitter på PL-200X heter PC-110 II och är en ny konstruktion. Ljudet låter väl balanserat med fast och ren bas, klart mellanregister och en briljant och stundtals aningen vass diskant. På det hela taget en bra pickup med det typiskt japanska transientrika ljudet som passar särskilt väl till popmusik av de flesta slag.

Motorn i Pioneer PL-200X hör till de tunnaste i världen när det gäller skivspelare. På bilden ser vi motorn och dess styrelektronik. En originell finess är att man hänger på skivtallriken på axeln i stället för att skivtallrikens axel skjuts ner i motorn. Detta kanske bidrar till den ovanligt fina stabiliteten mot stötar och vibrationer. ▼