latest news

01.09.2006

This is where you can put your latest news.

read more ...

01.09.2006

This is where you can put your latest news.

read more ...

 

links

other useful links

CD-Player repair

Speaker test and repair

Playlists

 

 

 

thorens td 160 mk ii

När det gäller kvalitetsskivspelare så hör Thorens till de äldsta och bäst kända namnen. Här kan man också tala om tradition på flera sätt. Man håller fast vid remdrift av skivtallriken. Man hör till det fåtal tillverkare som i alla tider haft tunga skivtallrikar. Designen är enkel och funktionell och dagens modell skiljer sig inte mycket för den som fanns för 10 eller 20 år sedan.

Remdrift är något av religion för Thorens och man har under årens lopp kunnat finslipa en konstruktion som varit sund från början. Det har varit diskussion kring vilket som är bäst: rem- eller direktdrift av skivtallriken. Men det är onekligen enklast att göra en bra skivspelare med rem. När det gäller jämn gång så är den här Tho-rensmodellen för knappt tre tusen kronor (räknat med SME-tonarm) likvärdig med Sonys monster för dryga tio tusen.

När vi mätt vibrationer med skiva så är kurvorna för Thorens och Sony PS-B80 så lika att man med fog kan misstänka att det man mäter är skivans ingraverade vibrationer. Skivspelarens egna vibrationer håller sig alltså på en nivå som ligger gott och väl under mätskivan som är gjord av CBS så bra det går i dag.

För att få en bra skivspelare måste man ju också ha en tonarm av hög klass och ett alternativ som Thorens rekommenderar och levererar monteringsplint till är SME-tonarmen. Den tonarmen är litet jobbig att montera men det följer med en utmärkt bruksanvisning på engelska som man bör anlita vid jobbet. Men räkna med att det tar en timme eller så. Tonarmen är mycket lätt. Den effektiva massan är endast 5,5 gram och man kan utan problem anpassa de flesta högvärdiga pickuper. Med Concorde 30 från Ortofon fick vi en resonans vid 12 Hz vilket är ett utmärkt värde. Dessutom rekommenderar vi SME:s tonarmsdämpare som består av en liten balja med silikonolja i vilken en liten paddel från tonarmen sticker ner. Genom denna anordning dämpas vibrationer i tonarmen och det riktigt effektivt. Jämför kurvan med den tydliga resonansen vid 12Hz utan dämpning med kurvan med dämpning se fig. nedan. I den senare har resonanstoppen kapats. Man får också en hörbart renare djup bas.

En stor fördel med den här skivspelar-kombinationen är att man kan spela högt utan rundgång. Hela skivtallriken med tonarm svajar betänkligt då man stöter till den men den är trots det mindre känslig för stötar än vanliga skivspelarmodeller.

Det här är utan tvekan en skivspelare som kommer att stå sig ett bra tag, troligen ända tills det blir dags för PCM om så där 10-20 år.;-)