latest news

links

other useful links

CD-Player repair

Speaker test and repair

Playlists

 

 

 

 

 

sony str-vx1

Sony håller stilen. Den här nya receivern har en omisskännlig Sonystil över sig, sådan som den sett ut  åren innan. Och den är snygg och uppskattas av många. Designen är överskådlig med reglage som sitter lämpligt placerade och har tillfredsställande storlek för de flesta svenska händer. En bekväm detalj på STR-VX1 är snabbinställningen av radion. Den sker genom att man trycker på någon av snabbvalsknapparna och flyttar den konventionella skalvisaren så att den kommer rakt över en liten lampa som lyser upp vid intryckningen av knappen. Den här lilla lampan kan man sedan flytta utefter skalan genom att vrida på skalratten samtidigt som man håller snabbvalsknappen intryckt. På detta sätt kan man programmera in fem olika stationer för snabbval vilket ju är bekvämt. Dessutom kan man använda den manuella inställningen och har man den inställd på en viss station så får man ju en extra möjlighet till snabbval där också. Som på de flesta av de nyare receivrarna finns en signalstyrkemätare i form av en rad lysdioder som lyser, ju fler som lyser desto starkare radiosignal. En detalj som man saknar är ett ordentligt svänghjul på stationsratten. Eftersom skalan är lång vore det bekvämt med ett effektivare hjul än det lilla som sitter på nu.

En detalj man verkligen uppskattar på Sonyapparaten är det extra nätuttag som finns på baksidan. Då slipper man ifrån åtminstone en av sladdarna till vägguttaget som ju ofta ändå är fullt.

Ljudkvaliteten är normal för prisklassen, dvs fullt acceptabel för de allra flesta svenska öron. Dock kan klangen på FM-radio låta vass på sång och tal. När enbart förstärkardelen används är ljudet mindre vasst även om en viss strävhet kan höras. Brusnivån är låg och bra.

SONY

STR-VX1 1560:-

Radiodelen  
Känslighet i dBf Mono                                   vid 46 dB S/N Stereo 15           36
Frekvensgång +dB                                         20-15000 Hz -dB 0,1         1,3
Distorsion i %: 100 Hz 1,0
THDvid65dBf1kHz 0.77
signalnivå) 5 kHz 0,45
Signal/brusförhållande i dB vid 65 dBf signal 68
Förstärkardelen  
Uteffekt i W vid 8 ohm 24
(vid klippning) 4 ohm 28
Distorsion THD i % vid nominell effekt  22W 0,05
Frekv.gång +/- db AUX                        PHONO 0,2         0,5
Signalbrusf. dB PHONO 76
rel. 5 resp. 100mVTAPE 88
Max. insign mV PHONO 180
Ingång MC-pickup o
PHONO-ingångar 1
TAPE-ing. (RCA-typ)
1
TAPE-ing. DIN-kontakt O
Högtalarutgångar, par

 

Antenning., skruvkont.

Antenningång koaxialk.

2
ja
O
Inb AM-antenn: Stav                     Ramantenn •              o
Extra nätuttag 1
Syntesmottagare FM o
Övrig utrustning  
Snabbval FM-stationer 5
AM-mottagning KV o
förutom MV LV

Stationsratt m svänghjul

Loudness: Omkopplare                      

Steglös

•           o
Effektmätare o
Filter LOW                                                  HigH o                o
Antal hörtelefonuttag 1
 

I testen ingick   Dux 6695  Harman/Kardon 350i  Hitachi HTA-4000  JVC R-X2  Kenwood KR-720 Luxman R-5045  Marantz SR-100  Onkyo TX-20  Pioneer SX-400L  Rotel RX-500  Sony STR-VX1  Technics SA-222

RADIODELEN

Känsligheten har mätts för stereo- och monomottagning. För att få så brus-fri mottagning som möjligt är det viktigt att mottagaren är känslig, kräver bara en svag radiosignal för acceptabel. Ju lägre dBf-vär-de desto bättre. Frekvensgången bör vara så rak som möjligt. Avvikelsen i dB skall vara liten. Distorsionen har mätts i bas (100 Hz), mellanregister (1 kHz) och diskant (5 kHz). Ju lägre värde desto bättre och renare ljud. Signal/brusförhållandet anger skillnaden i styrka mellan ljudet och bruset. Ju större skillnad och högre värde desto mindre brus hör man.

FÖRSTÄRKAR-DELEN

Uteffekten har mätts vid den nivå då förstärkaren inte längre förmår återge hela ljudsignalen utan klipper av den. Normalt får man mer effekt vid 4 ohm än vid 8 ohm, ju större skillnad desto bättre. Distorsionen skall vara så låg som möjligt liksom avvikelsen i Frekvensgången.

Signalbrusförhållandet: bättre ju högre värdet är, se ovan.

Max. insignal Phono. Detta värde anger hur kraftig signal grammofoningången tål innan den överbelastas och ljudet börjar låta illa. Normalt är värden över 100 mV tillräckliga.

ÖVRIG UTRUSTNING

som är den andra delen i tabellen visar vilka utrustningsdetaljer som ingår. Detaljer som finns markeras med en fylld cirkel. Detaljer som ej finns markeras med ej fylld cirkel. För vissa detaljer anges antalet med siffror, t ex antalet FM-stationer som kan snabb väljas.